In het Algemeen dagblad van vandaag staat een nieuwsbericht over de nieuwe rekenmethode die de armoede meet in Nederland. Dat is de helft lager als je een andere rekenmethode toe past. Dat deed mij denken aan mijn tijd toen de instantie die studiefinanciering moest uitkeren ging werken met de postcodeafstandstabel. Ze hadden berekent dat mijn afstand van Waddinxveen naar Leiden, waar ik studeerde, niet klopte, want hemelsbreed was het veel korter. Dus kreeg ik minder geld en moesten velen zelfs geld terugbetalen. De overheid had toen al van deze trucs. Hetzelfde zie ik bij het armoedebeleid in Nederland.
Eerst hebben we bijna één miljoen armen in Nederland en nu opeens iets meer dan de helft. Knap hoor. Wat een resultaat.
Eens kijken of u de uitleg snapt. Er werden voorheen 5 armoedegrenzen door elkaar gebruikt en dat was volgens het CBS, het SCP en NIBUD verwarrend. Daarom is er nu een methode waar iedereen het mee eens is. Er wordt nu gewerkt met de werkelijke woon- en energielasten van huishoudens. Voorheen werden gemiddelden gebruikt. Dat is de uitleg. Ja ja, we snappen het denk ik … toch?
En nu wordt bijvoorbeeld de smartphone voor elk kind boven de 12 wel meegerekend als noodzakelijk. Ik moest even denken aan de armoede in de wereld en hoe wij daar naar kijken. Je bent echt arm hier als je kind van 12 geen smartphone heeft. Denk daar eens over na.
Dat neemt niet weg dat we het armoedeprobleem moeten bagatelliseren want er zijn wel degelijk gezinnen die echt de eindjes aan elkaar moeten knopen en in Zuidplas zijn dat er ongeveer 890. Dat is 1,9% van alle inwoners en dit percentage is dan ook stabiel ten opzichte van 2022.
Inmiddels zitten we bijna in 2025 en is er alweer veel veranderd. Cijfers blijven bovendien cijfers en als het jou betreft voelt dat toch heel anders. Of het er allemaal beter op gaat worden weet ik niet.
Ik heb nog wel een goede tip voor de rekenmeesters: als je dit armoedegetal blijft delen door 2 kom je weliswaar nooit op één uit, maar het getal kan wel flink verder omlaag. Als iedereen het hiermee eens is kunnen we dat gaan toepassen.
Zo heeft iedereen zijn eigen waarheid.
Het hele artikel kunt u lezen in het AD van vandaag, 17 oktober 2024.